Prominent bedriftsbesøk i Brevik

Norcem tok i går morges imot USAs øverste utsending i Norge, Sharon Hudson-Dean (Chargé d’Affaires a.i). Besøket var en del av en to-dagers runde i Grenland organisert av kommunen og Gassnova hvor Hudson-Dean besøkte flere industriaktører i nærområdet.

Hos Norcem fikk Hudson-Dean en gjennomgang av Norcem og våre visjoner for fremtiden av fabrikksjef Per Ole Morken.
USAs øverste utsending i Norge fikk også høre om Norcems mangeårige sementleveranser til USA. Som i etterkrigstiden var et viktig satsningsområde for Norcem. Et ukjent faktum for mange er at om lag ¼ av all sement benyttet i New Yorks bysentrum på starten av 60-tallet kom fra Norge opp Hudson-elven.  Mange bygninger på blant annet Manhattan er bygget med sement fra Norcem. Leveransene til USA pågikk frem til 2000-tallet.

Innføring i karbonfangst og lagring

Deretter fikk hun en innføring i karbonfangstprosjektet av Project Manager Tor Gautestad. Han viste bl.a.  det lange utviklingsløpet som har ledet frem til Brevik CCS og framdriftsplanen fram til estimert ferdigstillelse i 2024.  Prosjektet er nå ett år inn i byggeprosessen, og prosjektet er så langt på skjema.

I etterkant av besøket reiste Hudson-Dean videre til Gassnova hvor hun fikk en gjennomgang Northern Lights-prosjektet som Brevik CCS er en del av.
Her gikk Per Brevik gjennom prosjektutviklingen og hvordan HeidelbergCement arbeider med karbonfangst og lagring inkl. pågående prosjekter i konsernet.

Per Brevik

Direktør for alternativt brensel og bærekraft

Heidelberg Materials Norway AS Lilleakerveien 2A
0283 Oslo
Norge

Tor Gautestad

Senior Manager Project and Process / Brevik CCS

Norcem AS Setrevegen 2
3950 Brevik
Norge