Satelittbilde, Reuters

Knapphet er en trend i markedet

Det er ikke noe nytt at kraftprisene svinger, men bildet i energimarkedene nå i høst er utenom det vanlige.

Strømprisene har steget gradvis gjennom hele året. Flere peker på at prisøkningen særlig skyldes at det over tid har vært mindre nedbør og vind enn normalt. Samtidig er prisene høye på kull, olje og gass. Det er vanskelig å spå hvordan energiprisene blir i tiden fremover. Det er mulig de fortsetter å være høye en god stund, blant annet som følge av de høye energiprisene i Europa.

Kvotemarkedet
Kvotemarkedet er EUs viktigste klimapolitiske virkemiddel. Sektorene som er inkludert i markedet er blant annet kraftproduksjon og varme, og energi-intensiv industri som stål, aluminium og sement, samt luftfart. Gjennom året har prisen på CO2-utslipp nådd stadig nye høyder. Dette skyldes blant annet enigheten i EU om et forsterket klimamål, såkalt „Fit for 55“. I mai i år passerte kvoteprisen for første gang 50 euro per tonn CO2, og i slutten av november har den passert 70 euro per tonn CO2 .Vi følger spent med på den videre utviklingen 
 

Varetilgangen utfordres
Ellers er det et globalt trekk for tiden at det er forsinkelser og utfordringer knyttet til levering av varer og tilgang på råvarer. Dette gjelder selvsagt ikke bare for sementbransjen, men for alt fra deler til dataindustrien, innsatsfaktorer til elektriske batterier, legemidler osv. Verden er på mange måter i en forsyningskrise. Under og etter pandemien har etterspørselen etter mange varer økt kraftig. Mangel på skip har gjort fraktprisen ekstra høy. Når det ikke finnes kapasitet til å frakte alle varene som før, blir det også utsettelser på leveringene. Fortsatt er det også forsinkelser etter at containerskipet „Ever Given“ stod fast i Suezkanalen i vår (Se satelitt-headerfoto) .