-Stadig økende interesse for karbonfangstanlegget i Brevik

Interessen for Norcems karbonfangstprosjekt i Brevik er økende. Prosjektet som vil halvere CO2-utslippet fra sementfabrikken har pågått siden januar i fjor med riving og forberedelser til å ta imot fangstanlegget. Flere år før prosjektet er ferdigstilt, har Norcem og Brevik CCS allerede hatt over 100 eksterne aktiviteter tilknyttet kunnskapsdeling.

Tor Gautestad, Project Manager i Brevik CCS sier interessen er over all forventning.
-I løpet av dette første året har vi gjennomført over 100 aktiviteter med fokus på kunnskapsdeling fra prosjektet og læring om karbonfangst og lagring. Eksempler er besøk fra inn- og utland, seminarer og tekniske konferanser, samt mediebesøk som er alt fra små til internasjonale i størrelsen. Dette i et år hvor Covid-19 har redusert mulighetene for å motta fysisk besøk kraftig. Basert på interessen, forventer en ytterligere økning også framover, sier Gautestad.

Nylig besøk av USAs utsending i Norge
Norcem har i løpet av det siste året hatt en rekke prominente gjester på besøk, og nylig var også USAs fremste utsending i Norge, Charge D’affaires Claire Hudson-Dean på besøk. Hun bekreftet at Norcem og Langskip-prosjektet var kjent for mange i Washington, og at utviklingen og framdriften følges nøye.
-Vi er veldig glade for å kunne fremvise dette prosjektet til sentrale aktører som har stor påvirkningskraft, og derfor var det veldig hyggelig at Hudson-Dean hadde muligheten til å komme innom for å lære mer om prosjektet. Hun og de mange andre som har vært innom oss i Brevik har vist stor interesse for karbonfangst sier Gautestad.

Ønsker å stille opp
Per Brevik, Ansvarlig for tillatelser og myndighetskontakt i HeidelbergCement Northern Europe merker at interessen brer om seg.

-En klar intensjon fra vår side er å være et «ja»-selskap som stiller opp så mye som mulig for å dele kunnskap og erfaringer om karbonreduserende tiltak i industrien. Kunnskapsdeling er en viktig del av prosjektet, og det er også en viktig del av vårt samfunnsbidrag. Derfor har vi etablert og bidratt på læringsprogrammer fra barneskolenivå og opp til doktorgradsprogrammer. Spørsmålene og interessen har økt, og vi ser at stadig flere, fra hele verden ønsker å lære mer om både teknologi og prosess for å utvikle slike anlegg, sier Brevik, som har jobbet med karbonfangstprosjektet helt siden oppstarten for nesten 20 år siden.

Mange forespørsler om status
Med stor interesse kommer det også mange forespørsler om status på det prosjektet.  
-Prosjektet holder etter om lag 12-13 mnd fortsatt framdriften, dette til tross for at vi har imøtekommet mange utfordringer ikke minst ift Covid-19. De fleste har nok også fått med seg at vi har møtt på budsjettutfordringer. Samtidig er det viktig for oss å formidle at vi samarbeider godt med alle våre leverandører og myndighetene. Prosjektet har nettopp vært gjennom flere tredjepartsverifiseringer med fokus på organisering, framdrift og kostnadskontroll. Tilbakemeldingene har vært gode, avslutter Brevik.

Per Brevik

Direktør for alternativt brensel og bærekraft

Heidelberg Materials Norway AS Lilleakerveien 2A
0283 Oslo
Norge