Fabrikksjef i Kjøpsvik 2022

Reparert og klar for et nytt godt Norcem-år

Spesielt godt fornøyd med smittevernarbeidet.

Av Ann-Chatrin Braseth

Med ovnssjauen unnagjort, kan fabrikksjef Trond Kaasa fra kontorvinduet se at sementen igjen skipes ut, og dermed sikrer norske industriarbeidsplasser i Kjøpsvik.

Årets hovedreparasjon er nettopp avsluttet, og de ansatte har startet opp fabrikken igjen. Det gir sjefen lave skuldre og et smil om munnen. – Da vi startet opp etter planen for vel en uke siden, røk en stor og viktig elektromotor. Da måtte vi virkelig kaste oss rundt, sier Kaasa. Vi er svært fornøyd med at vi lykkes med å finne en egnet motor i Tyskland, få den til Kjøpsvik og montert i rekordfart.

Skaffet motor

Normalt sett holder han fingrene av fatet når det gjelder planlegging og detaljstyring av hovedreparasjonen.
– Hovedreparasjonen av ovnen er planlagt som et prosjekt, og planleggingen startet for cirka ett år siden. Dette er et omfattende og detaljert arbeid som involverer mange ansatte med en prosjektleder på topp. Underveis i selve prosjektet vil det alltid oppstå situasjoner der også ledelsen må være på ballen. Beslutninger av større økonomisk betydning må noen ganger tas. Da kreves det kanskje en ekstra diskusjon.
Alle deler av selve hovedreparasjonen er anskaffet i god tid på forhånd. Men når det oppstår et uforutsett havari, må fabrikksjefen og resten av teamet engasjere seg i å skaffe en elektromotor i full fart, og det lykkes de med.
– Våre dyktige folk, med god støtte fra vårt internasjonale nettverk, har gjort en veldig bra jobb for å få dette til.

Vel 20 millioner

Fabrikksjef Trond Kaasa har ikke sett tallene ennå, men anslår litt løselig at årets ovnssjau inkludert et omfattende smittevernregime, har kostet bedriften vel 20 millioner kroner.
– Vi har hatt over 90 innleide fagfolk og spesialister her, som har utført mange ulike operasjoner. Det er blant annet skiftet motor til den største sementmølla, i tillegg til at det er skiftet ut store mengder ildfast stein i ovnssystemet. Dette er folk vi ikke har i våre egne systemer, og som vi bruker ved flere av fabrikkene våre. Også derfor må slike ovnsstanser planlegges og koordineres nøye, og i samarbeid med de andre fabrikkene, sier Kaasa.

Godt smittevernarbeid
Fabrikksjefen i Kjøpsvik er spesielt godt fornøyd med hvordan smittevernet har fungert i disse korona-tider med så mange tilreisende firmafolk på tettstedet i flere uker. Han roser de ansatte for god planlegging, og gjennomføring av smitteverntiltakene.
– Det ble gjort et godt og grundig planleggingsarbeid i forkant, og både våre egne ansatte og firmafolkene testet seg hyppig. I hele perioden har vi bare hatt to smittetilfeller blant de tilreisende. Disse ble isolert. Det førte derfor ikke til ytterligere korona-smitte i fabrikken. Det er utrolig bra, sier Kaasa fornøyd.
 

Planlagt i lang tid: Ellen Verdier Pedersen (f.v.), Dominique Gegner og Helene Berg-Jørgensen var i januar  godt forberedt til årets ovnssjau ved Norcem Kjøpsvik. Målet var en koronafri ovnssjau, og de klarte det nesten. Det er fabrikksjef Trond Kaasa svært godt fornøyd med. (Foto: Ann-Chatrin Braseth)

Planlagt i lang tid: Ellen Verdier Pedersen (f.v.), Dominique Gegner og Helene Berg-Jørgensen var i januar  godt forberedt til årets ovnssjau ved Norcem Kjøpsvik. Målet var en koronafri ovnssjau, og de klarte det nesten. Det er fabrikksjef Trond Kaasa svært godt fornøyd med. (Foto: Ann-Chatrin Braseth)

Erfaringene fra smittevernarbeidet i Kjøpsvik, vil nå komme de andre fabrikkene i Heidelberg-systemet til gode. Årets hovedreparasjon har også startet i Brevik. Der er de nå godt forberedt på å holde smittetallene nede, også takket være erfaringene fra søsterfabrikken i Nord-Norge.

Med et nyoverhalt produksjonsanlegg, er fabrikksjefen klar til å ta imot bestillinger fra hele landet på sement.
– Det er litt lavsesong akkurat nå, og silo-stasjonene rundt om i landet blir fylt opp før vi stanser fabrikkene. Men Norcem Kjøpsvik er igjen klare til å levere sement der det er behov for det.