Norcem inviterer studenter til internasjonal miljøkonkurranse

Hvordan kan vi utnytte det spesielle miljøet i steinbrudd for å få et rikere dyreliv og mangfoldig planteliv? Det er spørsmål  HeidelbergCement håper å få enda flere svar på når de nå for fjerde gang avholder konkurransen Quarry Life Award. 

Norcem og HeidelbergCement inviterer studenter og unge forskere innen biologi, økologi, landskapsarkitektur og beslektede studieretninger til å være med å utvikle bransjens arbeid med biologisk mangfold. I HeidelbergCement region Nord-Europa åpnes det opp for muligheter ved til sammen åtte mineraluttak. For Norcems, som er et selskap i HeidelbergCement, del er det snakk om Bjørntvet ved Porsgrunn, Telemark, og Kjøpsvik i Nordland. Begge stedene er kalksteinsbrudd til vår sementproduksjon.

Gjennom å involvere studenter og unge forskere vil HeidelbergCement styrke kunnskapen om verdien av biologisk mangfold i mineraluttak, og vise at uttak av sand, grus, berg og kalkstein kan være forenelig med bevaring av naturverdier.

– Vi setter stor pris på samarbeidet med universitets- og forskningsmiljøene om disse utfordringene. Det er absolutt nødvendig for oss som industriaktør å ha slike spørsmål høyt på agendaen. Vår mineralutvinning og produksjon må gå hånd i hånd med et godt nærmiljø og et bærekraftig samfunn, sier Giv Brantenberg, General Manager i HeidelbergCement Northern Europe.

Ny, praktisk kunnskap til hele bransjen

Da konkurransen sist ble avhold for to år siden var det tre kommende biologer fra Linnéuniversitetet, Emma Svahn, Sandra Nilsson og Marcus Hall, som vant med et prosjekt om et tilpasset våtmarksområde ved Cementas kalksteinuttak i Degerhamn på Øland. Prosjektet kan overføres til andre steder og har derfor bidratt med ny, praktisk kunnskap til hele bransjen.

Quarry Life Award gjennomføres i mer enn 20 land i Europa, Afrika og Asia. Studenter, forskere og interesseforeninger kan delta gjennom å sende en søknad med en prosjektide senest 20. november 2017 på www.quarrylifeaward.no 

De beste forslagene går videre til feltstudier, som vil bli gjennomført vår og sommer 2018. I slutten av september 2018 skal det leveres sluttrapporter.

De beste bidragene i Nord-Europa belønnes med 5000 euro, og vil ha mulighet for videre deltakelse i den internasjonale finalen, og en førstepremie på 30 000 euro. Vinnerne kåres høsten 2018.

For ytterligere informasjon, kontakt Per Brevik, direktør for bærekraft og alternative brensler, HeidelbergCement Northern Europe, eller Kajsa Hebeler, prosjektleder og koordinator for Quarry Life Award Northern Europe. 

Se også www.quarrylifeaward.no 

Per Brevik

Direktør for alternativt brensel og bærekraft

Heidelberg Materials Norge AS Lilleakerveien 2A
0283 Oslo
Norge

Kajsa Hebeler

Sustainability Project Manager