Betongen fryser

De færreste tenker på at fersk betong kan fryse selv om gradestokken viser pluss . Men skader kan unngås med enkle og rimelige tiltak.

Når minusgradene er mange vil de aller fleste tenke gjennom utfordringene ved vinterstøping. Man vurderer hver enkelt situasjon, eventuelt gjennomfører en simulering av herdebetingelsene og iverksetter de tiltak som er nødvendig i form av varme i betongen, oppvarming av formene, isolering og tildekking.

På en fin og klar høstdag eller tidlig vårdag, med sol, et lite vinddrag i luften og noen få plussgrader, er det imidlertid ikke en selvfølge at man tenker på hvilke herdebetingelser betongen har, og risikoen for at den fryser i fersk tilstand.

Vår og høst

Veldig mange av de skadene vi ser på betongkonstruksjoner som følge av frost skjer på vår og høst, på tidspunkt da temperaturen er plussiden nesten hele døgnet. Med andre ord skjer veldig mange av skadene under forhold der de kunne vært unngått med meget enkle og billige tiltak. Kald og klar luft er veldig tørr. Ved utlegging av betong med høyere temperatur enn lufttemperaturen vil betongen bli nedkjølt av den kalde luften som drar over. Når luften blir varmet opp vil denne oppta fukt fra omgivelsene. Dette gjør at vi får en betydelig uttørking av betongen.  I tillegg vil fordampning dra energi ut av omgivelsene, og kan kjøle betongen langt ned under lufttemperaturen.

Et eksempel på dette er vist under:  Betongheller ble støpt ut og lagt i vindtunnel. Noen av hellene ble påført voksbasert herdemembran og noen ikke. Betongtemperaturen var 20oC, lufttemperaturen 20 oC, relativ fuktighet 50% og lufthastighet 4m/s.

Temperaturen i kjernen av betonghellene ble fortløpende registrert. Selv om vi utfra teori og erfaring antok at temperaturen skulle bli lavere på hellene uten påført herdemembran, så ble vi overrasket over hvor stor effekten var. På de ubehandlede hellene sank temperaturen til ned mot 15 oC, nesten 5 oC under lufttemperaturen. Det er ikke vanskelig å se at betong kan fryse ved støping i plussgrader, og at fordampning er en veldig viktig faktor.

Enkle tiltak

At betong fryser under disse forholdene kan unngås ved enkle og billige tiltak. Tildekking kan være bruk av herdemembran og /  eller plast. Man kan dra en presenning over forma, eller tildekke åpninger og utsparinger i bygget etc. Dette er enkle tiltak som vil gi bedre herdebetingelser og redusere faren for plastiske riss. Tildekking vil hindre at betongen fryser i fersk tilstand og gi mer moden betong ved avforming. Dette vil til slutt gi bedre fremdrift og reduserte skader.

 

Første gang på trykk i Cement Nå 2-11 / Dan Arve Juvik, Mapei