Karbonfangst i Brevik

Karbonfangstprosjektet i Brevik er blir nå utredet i detalj, slik at en investeringsbeslutning kan fattes i 2018 eller 2019.

Karbonfangst

Ved å fange CO2 direkte fra avgassene i sementproduksjonen kan vi redusere våre utslipp betydelig, og vi vil få sementprodukter med langt lavere karbonavtrykk. Ved sementfabrikken til Norcem Brevik utredes nå et fullskala anlegg for karbonfangst. Dette vil bli det første av sitt slag i sementindustrien globalt. 

Når vi lager sement så har vi utslipp av CO2. To tredeler av utslippet kommer fordi CO2 blir skilt ut fra kalksteinen i den høye temperaturen. Det er denne prosessen som gjør at sement senere kan reagere med vann og herde til betong. Den siste tredelen av utslippet kommer fra brenselet.

I mange år har fabrikken jobbet med å øke andelen biomasse i brenselet. Siden biomasse er klimanøytralt gjør det at fabrikken får et lavere kvotepliktig utslipp. Likefullt er konsentrasjonen av CO2 i avgassene den samme. Ved å fange opp CO2 fra avgassene og ta disse ut av kretsløpet kan det totale utslippet reduseres.

Test av ulike teknologier

Siden 2013 har Norcem Brevik jobbet med et ambisiøst og nyskapende karbonfangstprosjekt. I samarbeid med ECRA og med støtte fra Gassnova gjennom Climit-programmet ble det etablert et testsenter. Fire ulike teknologier ble valgt ut for å bli testet på røykgassene. Testene har gitt mye nyttig kunnskap som vil bidra til å utvikle teknologiene ytterligere.

Veien mot fullskala-fangst

Siden regjeringen Stoltenberg lanserte sitt "Månelandingsprosjekt" har det vært et politisk ønske om å etablere et fullskala fangstprosjekt i Norge. Ettersom prosjektet på Mongstad ble skrinlagt har fokus blitt rettet mot landbasert industri. Norcem Brevik er et av tre prosjekter som har fått statlige midler til å undersøke og utrede muligheter for karbonfangst.

En konseptstudie for etablering av et fangstanlegg basert på teknologi fra Aker Solution fikk klarsignal april 2017 og skal være klar 15. september 2017.

Les mer om karbonfangstprosjektet her

Aker Solution MTU. Den mobile testriggen til Aker Solutions på plass hos Norcem Brevik. Testriggen ble kjørt mer enn 7000 timer på røykgassene i Brevik.

OED-minister Lien på befaring. Prosjektleder Liv Margrethe Bjerge (t.v.) viser fram teknologien fra RTI til olje og energiminister Tord Lien (Frp) på befaring på testanlegget 25. mars 2014. Til høyre direktør Per Brevik.

Schrødingers katt lager program. NRK's program Schrødingers katt besøkte Norcem Brevik for å lage program om karbonfangst. Her viser May-Britt Hägg i NTNU fram modulen med membranteknologi til programleder Per Olav Alvestad.

ISO-møte i Brevik. Den internasjonale ISO-organisasjonen holdt et større møte i Brevik, og kombinerte dette med befaring på testanlegget for karbonfangst.