Karbonfangstprosjektet – søknad om støtte til konsept- og detaljstudier er levert

CO2-fangstprosjektet på Norcem Brevik leverte 1. februar søknad til Gassnova, som er statens selskap for klimagasshåndtering, om støtte til å gjennomføre en detaljert konseptstudie og senere et forprosjekt for et mulig fullskalaanlegg i Brevik. Dette er en grundig gjennomgang og beskrivelse av alle sider ved det anlegget som er planlagt bygget.

Kostnadsberegningene skal først gjøres innenfor +/- 30 %, og dernest innenfor +/- 20 %. Konseptstudien skal leveres 15. september i år, og forprosjektet skal avsluttes 15. juni 2018. En eventuell beslutning om bygging av et fullskalaanlegg vil forhåpentligvis kunne gjøres tidlig i 2019.

De to andre karbonfangstprosjektene som i dag er aktuelle i Norge; Yara på Herøya, og Klemetsrud forbrenningsanlegg i Oslo har på tilsvarende måte søkt om støtte.

Bred politisk støtte

– Det er svært mye dokumentasjon som skal på plass og som er helt nødvendig for å ha et godt beslutningsgrunnlag for å gjøre en stor investering, sier Per Brevik, direktør for bærekraft og alternative brensler i HeidelbergCement Northern Europe, hvor Norcem inngår.

– Vi opplever en unison politisk støtte til at dette prosjektet skal bli realisert, og da er det i alles interesse at kvaliteten på underlagsmaterialet er så god at det kan gjennomføres som planlagt.

Norcem Brevik har siden 2013 testet ulike teknologier for fangst av CO2. I alt er det fire teknologier som er testet, og Norcem har valgt å utrede et fullskala anlegg basert på Aker Solutions’ aminteknologi. I tillegg er gjort grundige studier på andre fangstteknologier ved sementfabrikken.

– De andre teknologiene vi testet har vært på langt tidligere utviklingstrinn, og vil trenge mer testing og utvikling før de kan skaleres opp, sier Liv-Margrethe Bjerge som har vært prosjektleder og har fulgt opp prosjektet i detalj.

NOAH tester sin egen teknologi

Parallelt med Norcems testprogram har NOAH utviklet sin egen teknologi for behandling av CO2. Denne har blitt testet hos Norcem i pilotskala. Teknologien skiller seg fra Norcems testprogram ved at her CO2 fra røykgassen bindes til flygeaske slik at denne stabiliseres. Det er dermed både fangst og lagring, ikke bare fangst.

NOAH har søkt om å teste teknologien i større skala hos Norcem. Den stabiliserte flygeasken vil etter testen bli fraktet tilbake til Langøya, det vil si ingen lagring eller deponering av stabilisert flygeaske hos Norcem. NOAHs testprogram er altså ikke en del av søknaden Norcem nå har sendt Gassnova.